Zorg meldt meeste datalekken in eerste kwartaal 2017

autoriteit-persoonsgegevens

autoriteit-persoonsgegevensIn het eerste kwartaal van 2017 zijn ruim 2300 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds de invoering van de Meldplicht Datalekken op 1 januari 2016 werden nog niet eerder zoveel meldingen gedaan in één kwartaal. Tot de meest gelekte gegevens behoren naam- en adresgegevens, geboortedatum en BSN-nummers, zo blijkt uit cijfers van de AP*.

De gezondheidszorg was verantwoordelijk voor 27% van de meldingen en is daarmee de sector met de meeste gemelde datalekken. De financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%) completeren de top drie van sectoren met de meeste meldingen bij de AP.

In de meeste gevallen (45%) werden persoonsgegevens verstuurd of afgegeven aan de verkeerde ontvanger. Verlies of diefstal van gegevensdragers, apparaten of papier, cybercriminaliteit en het kwijtraken van post waren andere veelvoorkomende oorzaken van datalekken.

Weten of uw organisatie risico loopt? Doe de Digibetes Check! Mail naar info@digibeteszorg.nl voor alle informatie.

 

*Bron: Autoriteit Persoonsgegevens – Meldplicht datalekken: facts & figures. Overzicht feiten en cijfers 1e kwartaal 2017