Online veiligheid in de zorg: de feiten

De zorgsector is een belangrijk doelwit voor cybercriminelen, zo blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 (CSBN). Uit het onderzoek blijkt dat de zorgwereld een duidelijke toename ziet aan phishingmails naar inloggegevens. Criminelen wisten met de verworven gegevens veel geld te verdienen. Omdat de verdienmodellen van cybercriminelen succesvol bleken, zullen de online aanvallen in de toekomst alleen maar verder worden uitgebreid.

De zorg: een gewild doelwit

Een andere bedreiging die steeds meer voorkomt is ransomware, dat steeds gerichter wordt ingezet tegen ziekenhuizen en zorginstellingen. Omdat de zorgsector op elk moment continuïteit moeten waarborgen, zijn ze een kwetsbaar en gewild doelwit. Een Amerikaans ziekenhuis heeft bijvoorbeeld zo’n 17.000 dollar losgeld moeten betalen om haar systemen weer operationeel te krijgen na een ransomware-aanval. Patiëntgegevens raakten versleuteld, maar zorgwekkend genoeg functioneerde ook de medische apparatuur niet langer. Het toont aan dat cybercriminelen zich lang niet meer alleen richten op de standaardsystemen, maar ook databases, medische apparatuur en back-ups als doelwit hebben.

Zorgmedewerkers

Hoewel cybercriminelen de grootste bedreiging vormen voor de zorgsector, zijn interne zorgmedewerkers (ongewild) een belangrijke actor, aldus het CSBN. Als gevolg van menselijke vergissingen wordt per ongeluk gevoelige informatie gelekt. Denk hierbij aan een arts die patiëntgegevens per ongeluk naar het verkeerde systeem mailt. Daarnaast zien phishingmails er steeds realistischer uit en worden daarmee een stuk gevaarlijker. Per ongeluk een verkeerd mailtje openen kan grote gevolgen hebben.

Het CSBN-rapport laat het belang van online veiligheid in de zorg zien. Digibeteszorg helpt om het online bewustzijn van zorgmedewerkers te vergroten. Juist omdat zorgmedewerkers ongewild een belangrijke rol in de toename van digitale problemen in de zorg zijn, is het belangrijk dat de kans op cyberaanvallen zo veel mogelijk wordt verkleind. Digibeteszorg maakt dit mogelijk.