In het nieuws: Nederlandse ziekenhuizen kwetsbaar voor ransomware

3.1.4 Spoofing

3.1.4 SpoofingZeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen zijn in de afgelopen drie jaar slachtoffer geworden van ransomware. Bij één ziekenhuis werden liefst 75 computers gegijzeld, blijkt uit een rondgang van de NOS. Ziekenhuizen blijken dus bijzonder kwetsbaar te zijn voor de gijzelingssoftware.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen pleit voor meer investering in digitale veiligheid. Volgens voorzitter Yvonne van Rooy heeft de focus op kostenbeheersing ertoe geleid dat er te weinig aandacht is geweest voor ICT. Ziekenhuizen blijken op het gebied van digitale veiligheid flink achter te lopen. Ruim de helft van de door de NOS onderzochte ziekenhuizen werkt nog met het verouderde besturingssysteem Windows XP. Hierdoor zijn ze bijzonder kwetsbaar voor hackers, omdat er geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn voor Windows XP.

Cyberaanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Hackers kunnen patiëntgegevens of andere gevoelige gegevens buitmaken. Bij de WannaCry-aanval van vorige maand kwamen in Britse ziekenhuizen zelfs hele afdelingen stil te liggen. Vorig jaar moest een ziekenhuis in Duitsland wekenlang zonder internet werken na een cyberaanval. Hierdoor moesten onder meer operaties worden uitgesteld.

Wil jouw organisatie hulp bij het tegengaan van datalekken door cyberaanvallen? Neem contact met ons op en ontdek hoe Digibetes Zorg jou kan helpen.