Top 15 cyberbedreigingen in Europa

security-265130_1920

enisaElk jaar publiceert het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) een overzicht van de belangrijkste cyberbedreigingen van het afgelopen jaar. In dit blog een overzicht van de ontwikkelingen en trends op het gebied van online bedreigingen 

De ontwikkeling van de cybersecurity-bedreigingen in 2015 is indrukwekkend in één ding: het gemak waarmee de ontwikkeling daarvan zich zonder grote “hypes” in de media voltrekt.

Cybersecurity-bedreigingen zijn geëvolueerd. De volgende trends zijn over 2015 zichtbaar:

  • Effectieve eenvoud, bereikt met een reeks van “low-tech” zeer efficiënte infectie methoden.
  • Effectieve complexiteit, bereikt met de volgende generatie malware en aanvalsvectoren

 

Onderstaande figuur geeft een overzicht van de top 15 cybersecurity-bedreigingen en -trends in vergelijking met de bedreigingen van 2014:

bedreigingen

Belangrijkste cyberbedreigingen in 2015 volgens ENISA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De conclusies van het onderzoek door ENISA in 2015 zijn onderverdeeld in drie categorieën: beleidsconclusies, business conclusie en conclusie. Hierbij de belangrijkste niet technisch georiënteerde conclusies.

 

Beleidsconclusies:

– Bevorder vrijwillige rapportage en het uitvoeren van de analyse van gemelde incidenten en te recycleren resultaten voor een betere planning van de verdediging.
– Verspreidt kennis van cybersecurity-bedreigingen over alle spelers in de cyber-space, met inbegrip van eindgebruikers.

 

Zakelijk conclusies:

– Vereenvoudig het delen van kennis over de inhoud van de bedreigingen met de stakeholders voor het creëren van meer begrip en toepassing voor een breder publiek.
– Investeer in het verbeteren van het beheer van kwetsbaarheden.

 

Conclusies van het onderzoek:

Het onderzoek van ENISA laat twee heldere conclusies achter:

  • Ontwikkel toegepaste statistische modellen om de vergelijkbaarheid van cybersecurity-bedreigingen en incident informatie te vergroten.
  • Ontwikkel nieuwe modellen van security besturingselementen, die kunnen worden opgenomen in complexe, intelligente eindgebruikers omgevingen.

 

Details voor alle bovengenoemde punten zijn te vinden in het rapport van European Union Agency for Network and Information Security (ENISA): Threat Landscape 2015 (ETL 2015).

 

marco-van-rijn-bw

 

Marco van Rijn
Directeur Avantess-IAM
https://avantess-iam.nl/